Звернення Національної академії правових наук України

25.01.2024

І знову нестерпний біль, забрані невинні життя та зруйновані цивільні об’єкти… Російські загарбники продовжують терор проти України та її народу. 23 січня ворог вкотре з безпрецедентною жорстокістю атакував незламне місто-герой Харків, яке є символом мужності, відваги та незламності. Зранку знищені житлові будівлі, нелюди вбили більше десяти людей, в тому числі маленьку дитину, понад шістдесят зазнали різних поранень.

Ввечері цього ж дня терор проти мирного населення продовжився. Обстрілу зазнав історичний, культурний центр міста без жодних військових та стратегічних об’єктів. Внаслідок цього було знищено приміщення президії Національної академії правових наук України – пам’ятку архітектури, яка була зведена ще наприкінці ХІХ сторіччя й пережила першу та другу світові війни. Місце, яке стало символом становлення та розвитку правової системи незалежної України, в стінах якого здійснювалась підготовка проєктів Конституції України, кримінального, цивільного, кримінально-процесуального кодексів та інших найважливіших проєктів нормативно-правових актів, стратегічних та програмних документів держави. Це місце, яке об’єднало цілі покоління провідних правників нашої держави, стало  головним джерелом творчого натхнення для дійсних членів (академіків) та членів-кореспондентів, співробітників наукових установ Академії.

Попри надскладні стресові умови, постійні обстріли та повітряні тривоги, відсутність електропостачання президія Академії гідно виконує свої статутні завдання, здійснює організаційне забезпечення та координацію виконання фундаментальних досліджень науковими установами на найвищому рівні, і першочергово досягає вагомих наукових результатів задля утвердження миру, спільної перемоги над ворогом та подальшого процвітання, економічного зростання та всебічного розвитку нашої держави.

Весь науковий потенціал НАПрН України першочергово зосереджений на вирішенні нагальних проблем, пов’язаних з війною, серед яких: нормативно-правове забезпечення сфери національної безпеки та оборони; забезпечення розслідування військових кримінальних правопорушень та злочинів проти миру, безпеки, людства та міжнародного правопорядку; запровадження механізму відшкодування шкоди та компенсації збитків, заподіяних громадянам України, юридичним особам, державі Україна, природним об’єктам збройною агресією рф; оновлення національного законодавства та його адаптації до права ЄС, що обумовлено євроінтеграційним розвитком України та набуттям статусу держави-кандидата на вступ до ЄС; надання правової підтримки особам, постраждалим внаслідок військової агресії.

Безумовно, це не вичерпний перелік тих проблем, у вирішенні яких беруть участь науковці Академії. До них ще можна віднести й необхідність науково-правового обґрунтування створення міжнародного трибуналу з покарання воєнних злочинців, стягнення репарацій, що й обумовлює потребу в розробці нових напрямів наукових досліджень, які проводять наукові установи Академії.

Однак російські нелюди вчергове намагаються знищити українську націю через підрив її інтелектуального потенціалу, залякати та знищити мирне населення. Але ми впевнені в одному – їм не вдасться зламати нікого! Науковці президії Академії всі на своїх місцях, виконують посадові обов’язки, хоч і не в рідних стінах.

Українська наука – це не будівлі, а вчені-інтелектуали, які своєю невтомною працею продукують нові наукові ідеї, погляди та концепції. Віримо, що ми вистоїмо, Україна, Харків та усі інші її міста відновляться, відбудуємо усі зруйновані загарбником стіни. Обов’язково відновиться й приміщення президії Академії, та знову збере в своїх стінах усю академічну спільноту. Проте ми ніколи не пробачимо ці жахливі злочини, що вчиняє держава-агресор, між нами назавжди залишиться безмежна духовна й інтелектуальна прірва, що існує між нацією вільних Українців та нелюдами-рашистами. Головне для нас сьогодні – це згуртованість та консолідація зусиль на благо розвитку Академії та усієї правової науки.

І перемога. Перемога України над російським агресором.

Слава Україні! Героям Слава!

Поділитися: