Звернення Національної академії правових наук України щодо терористичного акту росії на Каховській ГЕС

06.06.2023

У ніч на 6 червня російські окупанти вчергове здійснили страшний злочин – підрив конструкцій дамби Каховської гідроелектростанції, яка розташована поблизу м. Нова Каховка на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Трагедія несе величезний збиток для навколишнього середовища. У зоні підтоплення близько 80 населених пунктів. Підрив дамби Каховської гідроелектростанції – це екологічний тероризм, найбільша техногенна катастрофа в Європі та Україні за останні десятиліття, черговий прояв геноциду росії проти українців.

Такі жахливі терористичні дії з боку російської федерації призвели до гибелі невинних людей, позбавлення питної води жителів на півдні Херсонщини та в Автономній Республіці Крим, а також знищення великої кількості населених пунктів. Дії російських терористів ще й несуть загрозу для Запорізької атомної електростанції.

Відсутність води у Каховському морі призведе до осушення полів півдня України з подальшим запустеленням. Десятки великих заводів змушені будуть припинити свою діяльність через відсутність достатньої кількості води та електроенергії для виробничих процесів. Південний регіон чекають важкі кліматичні умови, відсутність води та робочих місць.

Звертаємось із закликом до міжнародних організацій кваліфікувати підрив конструкцій дамби Каховської гідроелектростанції як воєнний злочин та вжити усіх заходів для притягнення країни-агресора до відповідальності згідно з міжнародним правом.

Впевнені, що ми спільними зусиллями маємо зробити все можливе, щоб росія повною мірою відповіла за воєнні злочини та злочини проти людяності, за ті звірства, які чинять її війська в Україні, щоб військові та політичні злочинці понесли повну відповідальність за страждання Українців та кожне забране життя, за ті руйнування, яких вони завдали на нашій землі.

Віримо у Збройні Сили України та нашу Перемогу!

Слава Україні!

Поділитися: