Відбулись загальні збори Національної академії правових наук України

08.06.2024

7 червня пройшла чергова сесія загальних зборів Національної академії правових наук України, яка проходила у змішаному форматі – робота дільниць у Харкові, Києві та Одесі та у режимі відеоконференції.

З вітальним словом до учасників зборів звернувся Харківський міський голова Ігор Терехов. Участь у роботі зборів взяли віцепрезидент Національної академії наук України Сергій Пирожков, голова Північно-Східного наукового центру Національної академії наук України і Міністерства освіти і науки України Володимир Семиноженко, віцепрезидент Національної академії педагогічних наук України Олег Топузов, члени та делегати наукових установ Академії.

На початку роботи загальних зборів відбулось вручення найвищої нагороди Академії – Золотої медалі імені Василя Яковича Тація. У 2024 році лауреатами Золотої медалі імені Василя Яковича стали:

Юрій Баулін – академік-секретар відділення кримінально-правових наук, дійсний член (академік) Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, лауреат Державної премії у галузі науки і техніки, заслужений діяч науки і техніки України;

Володимир Семиноженко – голова Північно-Східного наукового центру Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України, голова Ради директорів Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України, дійсний член (академік) та член президії НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор, лауреат Державної премії у галузі науки і техніки, заслужений діяч науки і техніки України.

Зі звітною доповіддю про основні результати діяльності Національної академії правових наук України у 2023 році та завдання наступного періоду виступив президент НАПрН України Володимир Журавель.

«Національна академія правових наук України своє тридцятиріччя зустріла в умовах повномасштабної агресії з боку російської федерації. Академія та її наукові установи не залишилися осторонь тих викликів, які постали перед нашою державою та українським суспільством. Дійсно, війна як чинник неординарного характеру зумовлює для будь-якого соціуму гуманітарну, соціальну, демографічну та екологічну катастрофи. Водночас війна – це не лише складні випробування, а й зростання почуття патріотизму та національної гідності, консолідації зусиль у протистоянні ворогу, нові завдання, зокрема й у правовій сфері. Тому весь науковий потенціал Академії першочергово зосереджений на вирішенні нагальних потреб, пов’язаних із війною» – зазначив у доповіді Володимир Журавель.

На загальних зборах Національної академії правових наук України також обговорено та прийнято такі рішення:

1. Затверджено нову редакцію статуту Національної академії правових наук України.
На виконання рішення загальних зборів НАПрН України від 9 червня 2023 року у липні 2023 року постановою президії НАПрН України було створено Робочу групу з підготовки нової редакції статуту НАПрН України, до складу якої увійшли керівництво Академії, академіки-секретарі відділень, керівники регіональних наукових центрів, члени НАПрН України, директори наукових установ. За результатами роботи підготовлено проєкт нової редакції статуту Академії, який був обговорений на засіданнях всіх відділень.
24 травня 2024 року проєкт нової редакції статуту НАПрН України був схвалений президією НАПрН України а також прийнято рішення про внесення його на розгляд чергової сесії загальних зборів НАПрН України для подальшого затвердження.

2. Відбулось затвердження академіків-секретарів відділень Академії:
– на посаді академіка-секретаря відділення екологічного, господарського та аграрного права НАПрН України затверджено члена-кореспондента НАПрН України, доктора юридичних наук, професора Володимира Носіка;
– на посаді академіка-секретаря відділення кримінально-правових наук НАПрН України затверджено дійсного члена (академіка) НАПрН України, доктора юридичних наук, професора Валерія Шепітька.

3. Продовжено до наступної сесії загальних зборів НАПрН України виконання повноважень окремих членів президії Національної академії правових наук України, які входять до її складу не за посадою.

4. Створено Координаційну раду Національної академії правових наук України, затверджено положення про неї та персональний склад.

Поділитися: