Відбулось чергове засідання президії Національної академії правових наук України

25.08.2023

25 серпня 2023 року відбулось чергове засідання президії Національної академії правових наук України. Участь у роботі президії взяли начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, керівництво та члени Академії, члени президії, академіки-секретарі відділень, директори наукових установ, керівники регіональних наукових центрів та структурних підрозділів апарату президії НАПрН України.

Під час заходу обговорено можливості для посилення співпраці між Харківською ОВА та НАПрН України щодо науково-правового супроводу її роботи та удосконалення нормативно-правової бази діяльності обласних військових адміністрацій.

Як зазначив начальник ХОВА Олег Синєгубов, під час повномасштабного вторгнення рф актуалізувалися проблемні питання: розслідування воєнних злочинів та злочинів проти міжнародного правопорядку, запровадження механізму відшкодування збитків, заподіяних агресором, надання правової підтримки постраждалим особам, створення міжнародного трибуналу з покарання воєнних злочинців тощо. А також потребує наукового супроводу оновлення національного законодавства та його адаптація до права ЄС.

На засіданні розглянуто низку інших важливих питань діяльності Національної академії правових наук України та її структурних підрозділів, зокрема:

1. Заслухано та схвалено наукове повідомлення головного наукового співробітника лабораторії дослідження проблем національної безпеки у сфері громадського здоров’я Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса НАПрН України, дійсного члена (академіка) НАПрН України, доктора юридичних наук, професора Гуторової Н. О. щодо проведення фундаментального наукового дослідження за темою «Національна безпека у сфері громадського здоров’я: правові засоби захисту від загроз», що здійснюється в Науково-дослідному інституті вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса НАПрН України.

2. Оптимізовано строки виконання фундаментальних наукових досліджень в наукових установах Національної академії правових наук України.

3. Схвалено результати конкурсного оцінювання наукових робіт, що плануються до виконання за рахунок коштів державного бюджету та затверджено Зведений тематичний план фундаментальних наукових досліджень наукових установ Національної академії правових наук України, що плануються до виконання за рахунок коштів державного бюджету у 2024 році.

4. Заслухано питання щодо результатів виконання фундаментальних наукових досліджень науковими установами Національної академії правових наук України у першому півріччі 2023 року.

5. Обговорено питання щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 1999 р. № 1518 «Про перелік установ, організацій та підприємств, що перебувають у віданні Національної академії правових наук».

6. Затверджено Звіт стипендіата іменної стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук.

Також відбулось нагородження співробітників апарату президії та наукових установ Національної академії правових наук України подяками президента та почесними грамотами президії НАПрН України з нагоди 30-річчя від дня заснування Національної академії правових наук України.

Поділитися: