Відбулось чергове засідання президії Національної академії правових наук України

07.07.2023

7 липня 2023 року відбулось чергове засідання президії Національної академії правових наук України.

На засіданні розглянуто низку важливих питань діяльності Національної академії правових наук України та її структурних підрозділів, зокрема:

1. Заслухано інформацію щодо ініційованих Президентом України Володимиром Зеленським основних орієнтирів Української доктрини як нової візії та філософії того, якою буде Україна після перемоги, та прийнято рішення щодо їх загальноакадемічного обговорення та підготовки пропозицій Національної академії правових наук України до цього стратегічного документу.

2. Обговорено стан виконання:
– плану заходів з нагоди 30-ї річниці з дня заснування Національної академії правових наук України;
– стану підготовки видання «Велика українська юридична енциклопедія» у 20-ти томах;
– підготовки колективної монографії «Правнича наука та законодавство України: європейський вектор розвитку в умовах воєнного стану», присвяченої 30-й річниці з дня заснування НАПрН України;
– Програми спільної діяльності Національної академії наук України та Національної академії правових наук України на 2023–2025 роки.

3. Розглянуто Тематичний план фундаментальних наукових досліджень наукових установ Національної академії правових наук України, що плануються до виконання за рахунок коштів державного бюджету у 2024 році.

4. Засновано Премію імені академіка Миколи Панова Національної академії правових наук України, Національного університету імені Ярослава Мудрого та Юридичного журналу «Право України». Премія щорічно буде присуджуватись до Дня народження академіка Миколи Панова в трьох номінаціях: найкраще монографічне дослідження з питань кримінального права з грошовою винагородою у розмірі тридцять тисяч гривень, цикл наукових робіт з проблем кримінального права з грошовою винагородою у розмірі двадцять тисяч гривень та найкраща наукова стаття з питань кримінального права з грошовою винагородою у розмірі десять тисяч гривень. Затверджено персональний склад Комітету з присудження цієї Премії.

5. Створено Робочу групу з підготовки нової редакції статуту Національної академії правових наук України.

6. Затверджено:
– розподіл обов’язків між членами президії Національної академії правових наук України;
– нову редакцію статуту Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПрН України;
– оновлений склад редакційних колегій наукового юридичного журналу «Вісник Національної академії правових наук України» та збірника наукових праць «Щорічник українського права»;
– наукових працівників на посадах в Науково-дослідному інституті приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака НАПрН України.

7. Відбулась презентація оновленого офіційного веб-сайту Національної академії правових наук України, який поки що працює в тестовому режимі та згодом стане доступний широкому загалу користувачів.

Поділитися: