Відбулась Шоста міжнародна науково-практична конференція «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики

06.07.2023

6 липня 2023 року відбулася Шоста міжнародна науково-практична конференція «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики. Соціальні права. Виклики воєнного часу», ініціатором якої виступив Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у співпраці з Національною академією правових наук України та Інститутом держави і права ім. В. М. Корецького Національної академії наук України, а також міжнародними партнерами: проєктом Ради Європи «Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні», проєктом ЄС «Право-Justice», Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ).

Проведення конференції ініційовано з метою обговорення питань ефективності судового захисту соціальних прав у мирний і воєнний час, особливостей здійснення адміністративного судочинства в умовах війни, вивчення зарубіжного досвіду судового захисту соціальних прав під час війни.

З вітальним словом до присутніх звернулися голова Верховного Суду Станіслав Кравченко, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, в. о. голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, керівниця Проєкту ЄС «Право-Justice» в Україні Оксана Цимбрівська, директор Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Штефан Хюльсхьорстер, президент Національної академії правових наук України Володимир Журавель, віцепрезидент НАПрН України, директор Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України Олександр Скрипнюк.

У своєму виступі президент НАПрН України Володимир Журавель зазначив: «Такого роду заходи – чудовий майданчик для відвертих дискусій щодо тих проблем судової практики та науки, які часто не можуть повною мірою бути вирішені під час безпосередніх судових проваджень. Саме наукова дискусія покликана закласти основи які, будуть слугувати якісній трансформації судової практики. Переконаний, що в сучасному світі інтелектуальний ресурс виступає головним важелем розвитку суспільства, незважаючи на труднощі, завдяки наполегливій праці наших вчених Україна має сучасні наукові школи, відомі розробки, що цінуються у всьому світі, має достатній потенціал для прискореного розвитку діяльності за пріоритетними науковими напрямами. Синтез науки та практики повинен стати рушійною силою у нашій спільній боротьбі з ворогом, наближенням перемоги України та післявоєнним відновленням. І саме вирішення проблемних питань судового захисту соціальних прав людини в Україні в наш час є особливо актуальним, адже соціальна держава та соціальні права – це найважливіші цінності конституціоналізму».

Участь у конференції з науковими доповідями також взяли науковці Національної академії правових наук України Наталія Оніщенко, заступник директора Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, академік НАПрН України, Олександр Петришин, суддя Конституційного Суду України, академік НАПрН України, Віктор Городовенко, суддя Конституційного Суду України, член-кореспондент НАПрН України, Микола Козюбра, професор кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права Національного університету «Києво-Могилянська академія», член-кореспондент НАПрН України, Тетяна Коломоєць, декан юридичного факультету Запорізького національного університету, член-кореспондент НАПрН України, Василь Лемак, суддя Конституційного Суду України, член-кореспондент НАПрН України, Семен Стеценко, суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, член-кореспондент НАПрН України а також судді, науковці, юристи-практики, представники суб’єктів владних повноважень та громадянського суспільства, міжнародні експерти.

Поділитися: