Відбулась презентація Науково-практичного коментаря Конституції України

22.04.2024

22 квітня в Харкові відбулась презентація Науково-практичного коментаря Конституції України, підготовленого під егідою Національної академії правових наук України спільно з Конституційним Судом України за сприяння Програми підтримки ОБСЄ для України та її старшого проєктного співробітника Водяннікова Олександра Юрійовича.

Вступне слово до видання надав Президент України Володимир Олександрович Зеленський.

Конституція України як Основний Закон держави та фундамент правової системи країни є визначальним чинником забезпечення державного суверенітету, консолідації українського суспільства, формування і розвитку інститутів державної влади та розвитку громадянського суспільства. Покладені в основу Конституції України положення законності, рівності, справедливості і народовладдя являються основою подальшого розвитку нашої держави.

В сучасних умовах розбудови правової системи України, що базується на зміцненні гарантій прав людини і громадянина, важливим є піднесення на належний рівень правосвідомості і правової культури населення України. Великого значення в реалізації цього процесу набуває правове виховання і правова освіта громадян. Адже без глибоких знань прав, свобод і обов’язків людини і громадянина, чинного законодавства стає неможливим входження України до світової спільноти.

У 2003 р. Академією правових наук України було підготовлено та видано перший Науково-практичний коментар Конституції України, а у 2011 році вийшло друком його друге видання.

Однак з того часу до Конституції України були внесені значні зміни, в зв’язку з чим постала необхідність опрацювання науковцями конституційно-правових норм та підготовки їх фахового коментаря. Варто відзначити, що праця такого роду стала вкрай затребуваною ще й зважаючи на те, що подібні коментарі, в яких б ґрунтовно було проведено аналіз конституційних норм, не видавались досить довгий час.

У 2021 році під егідою Національної академії правових наук України розпочалась підготовка Науково-практичного коментаря Конституції України. Повномасштабна війна вносила свої корективи в реалізацію цього проекту та потребу в його доопрацюванні з урахуванням сучасних реалій. І нарешті, у березні 2024 році оновлений Науково-практичний коментар Конституції України вийшов друком.

Основою видання стали сучасні досягнення юриспруденції, новітні державно-правові доктрини з урахуванням практики Конституційного Суду України, Європейського суду з прав людини та 17-річного досвіду застосування Конституції України. До складу авторського колективу ввійшли провідні вітчизняні науковці, 56 дійсних членів (академіків) та членів-кореспондентів Національної академії правових наук України, судді Конституційного Суду України, народні депутати України, представники органів державної та судової влади, правоохоронних органів. Загальний обсяг роботи склав майже 800 сторінок.

З вітальними словами та презентацією Науково-практичного коментаря Конституції України виступили Журавель Володимир Андрійович, президент Національної академії правових наук України, дійсний член (академік) НАПрН України, Гетьман Анатолій Павлович, ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, заступник академіка-секретаря відділення екологічного, господарського та аграрного права НАПрН України, дійсний член (академік) НАПрН України, Петришин Олександр Віталійович, суддя Конституційного Суду України, дійсний член (академік) НАПрН України, Безпалова Ольга Ігорівна, директорка Департаменту науки та освіти Харківської обласної військової адміністрації. Участь у презентації взяли дійсні члени (академіки) та члени-кореспонденти НАПрН України та вчені-правознавці – автори видання.

Щиро вітаємо усю правничу спільноту та авторський колектив з цією знаменною подією та бажаємо подальших творчих успіхів задля процвітання України та її правової науки, миру та найскорішої перемоги.

Слава Україні! 💙💛

Поділитися: