НАПрН України виступила співорганізатором Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні питання криміналістики та судової експертизи в умовах воєнного стану»

04.07.2024

3 липня 2024 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання криміналістики та судової експертизи в умовах воєнного стану», співорганізатором якої виступила Національна академія правових наук України спільно з Міністерством внутрішніх справ України, Національною академією внутрішніх справ, Державним науково-дослідним експертно-криміналістичним центром та Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз.

З вітальним словом до учасників форуму звернулися ректор академії генерал поліції першого рангу Володимир Чернєй, президент Національної академії правових наук України Володимир Журавель, перший заступник Голови Національної поліції України – начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе, заступник голови парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності Григорій Мамка, заступник Міністра юстиції України Андрій Гайченко, директори Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Сергій Кримчук і Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін, Голова Рахункової палати Ольга Піщанська.

Президент НАПрН України Володимир Журавель наголосив, що «повномасштабне вторгнення російської федерації на Українську землю, оголошення режиму воєнного стану поставили нові, неординарні завдання перед криміналістикою та судовою експертизою як у науковому, так і праксеологічному планах. Зокрема, це забезпечення досудового розслідування масових кримінальних правопорушень міжнародного гуманітарного права, збирання даних про факти вчинення злочину агресії, злочину геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів. Для правоохоронців – це абсолютно нові напрямки роботи, адже більшість із них ніколи не здійснювали кримінальні провадження за цими кримінально караними діяннями. Не залишилась осторонь і судова експертологія, де з’явилися нові види судово-експертних досліджень. Сьогодні ця галузь знань і сфера правничої діяльності потребує запровадження суттєвих змін у контексті реформування судово-правової системи в Україні в цілому».

Основними напрямками конференції стали:
– сучасні виклики, що постали перед криміналістикою та судовою експертологією;
– напрями вдосконалення законодавчої та відомчої (міжвідомчої) правової регламентації діяльності слідчого, інспектора-криміналіста та судового експерта в умовах воєнного стану;
– проблеми застосування новітніх науково-технічних засобів під час виявлення та фіксації ознак (слідів, наслідків) воєнних злочинів, розшуку безвісти зниклих осіб;
– посилення практичної складової підготовки та підвищення кваліфікації кадрів відповідних спеціалізацій у профільних закладах вищої освіти.

З доповіддю на тему «Проблемні питання судової експертизи у сфері інтелектуальної власності» виступив перший віцепрезидент НАПрН України Олександр Бандурка.

Поділитися: