НАПрН України виступила співорганізатором Міжнародної науково-практичної конференції «Захист незалежності України: правові засади та виклики сьогодення. До 33-ї річниці проголошення незалежності України»

23.08.2024

22 серпня 2024 року у місті Києві відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Захист незалежності України: правові засади та виклики сьогодення. До 33-ї річниці проголошення незалежності України», організаторами якої виступили Національна академія наук України, Інститут держави і права імені В.М. Корецького НАН України, Національна академія правових наук України, Науково-дослідний інститут державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрН України, за участю Фонду інституційного розвитку української науки та Ліги українців Канади.

У заході взяли участь народні депутати України, представники державних органів України, наукових установ і навчальних закладів України.

Відкрив конференцію президент НАПрН України, академік НАПрН України Журавель Володимир Андрійович, який привітав учасників заходу з прийдешніми святами Дня Державного прапору України та Дня Незалежності України і наголосив, що проблеми національної безпеки і оборони на сьогодні є надто важливими, актуальними й пріоритетними та зазначив, що настав час для розробки та прийняття нової Доктрини національної безпеки і оборони України, яка базувалася б на реаліях сьогодення і враховувала виклики, які постали перед нашою державою і суспільством.

Від Національної академії правових наук України у роботі конференції взяли участь та виступили Бандурка Олександр Маркович, перший віцепрезидент НАПрН України, академік НАПрН України; Скрипнюк Олександр Васильович, віцепрезидент НАПрН України, директор Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, академік НАПрН України; Устименко Володимир Анатолійович, директор Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В. К. Мамутова Національної академії наук України», член-кореспондент НАН України та НАПрН України; Оніщенко Наталія Миколаївна, заступник директора Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, академік НАПрН України; Пилипчук Володимир Григорович, директор Державної наукової установи «Інститут інформації, безпеки і права НАПрН України», академік НАПрН України.

Метою заходу став розгляд проблемних питань українського державотворення та правотворення в умовах війни та огляд шляхів демократичного розвитку української правої системи. Зокрема, основними тематичними напрямками роботи конференції стали:
– конституційно-правові основи та гарантії незалежності України: від минулого до майбутнього;
– актуальні проблеми правового забезпечення захисту незалежності, державного суверенітету та територіальної цілісності України у контексті сучасних викликів збройної агресії рф;
– законодавчі інновації та сучасна судова практика у механізмі забезпечення захисту незалежності та державного суверенітету України в умовах воєнного стану;
– інституційні механізми та інструменти контролю за виконанням обов’язку щодо захисту незалежності та територіальної цілісності України в умовах воєнного стану;
– тенденції вдосконалення законодавства та правозастосовної практики для підвищення ефективності захисту незалежності України.

Поділитися: