Національній академії правових наук України – 30 років

23.07.2023

Шановні члени та співробітники Національної академії правових наук України!

Щиро вітаю Вас з 30-ю річницею з дня заснування Національної академії правових наук України!

За третину століття Національна академія правових наук України довела свою ефективність та соціальну значущість, стала символом становлення та розвитку правової системи незалежної України. Як вища галузева наукова установа Академія неодноразово демонструвала здатність об’єднувати зусилля науковців у сфері права із різних куточків України та спрямовувати їх на вирішення актуальних і гострих для держави та українського суспільства проблем.

І сьогодні, в умовах повномасштабної військової агресії проти України, Академія та її наукові установи не залишились осторонь тих викликів, які постали перед нашою державою. Весь науковий потенціал НАПрН України першочергово зосереджений на вирішенні нагальних проблем, пов’язаних з війною, серед яких нормативно-правове забезпечення сфери національної безпеки та оборони, розслідування воєнних злочинів, запровадження механізму відшкодування шкоди та компенсації збитків, заподіяних збройною агресією рф, оновлення національного законодавства та його адаптації до права ЄС, що обумовлено євроінтеграційним розвитком України та набуттям статусу держави-кандидата на вступ до ЄС, надання правової підтримки особам, які постраждали внаслідок військової агресії.

Безумовно, це не вичерпний перелік тих проблем, у вирішенні яких беруть участь науковці Академії. До них ще належать проблеми створення міжнародного трибуналу з покарання воєнних злочинців, репарації та правові підстави для їх реалізації та багато інших, що обумовлює потребу в перегляді й деяких фундаментальних тем дослідження, які проводять наукові установи Академії. Також на часі – доопрацювання та науково-правовий супровід реалізації Української доктрини, ініційованої Президентом України.

Отже, можемо констатувати, що наука – це наш фронт, який треба тримати шляхом збереження наукового потенціалу, інфраструктури, кадрів, забезпечення можливості проведення наукових досліджень, що сприятиме інтеграції вітчизняної науки у світовий науковий простір, а отримані результати матимуть вагоме значення в період післявоєнного відновлення України.

І, безсумнівно, головним джерелом такої життєздатності Академії є люди, які в єдності колективних зусиль, синергії, відданості справі, професіоналізму здатні подолати будь-які складнощі. Сьогодні можна з упевненістю сказати, що колектив Національної академії правових наук України пройшов випробування часом та згуртований як ніколи.

Я хочу щиро подякувати всім членам Академії, директорам та співробітникам наукових установ, апарату президії Академії, що попри надскладні стресові умови, постійні обстріли та повітряні тривоги, відсутність електропостачання ви гідно продовжуєте виконувати свою роботу, забезпечуєте виконання фундаментальних досліджень на найвищому рівні, досягаєте вагомих наукових результатів.

Ви присвятили своє життя важливій для країни царині, без якої неможливі утвердження миру, суспільний поступ та економічне зростання. Ваш талант, самовіддана наполеглива праця та вірність обраній справі є надійним підґрунтям для зміцнення авторитету науки, підвищення результативності фундаментальних та прикладних досліджень, залучення молодих талантів в ім’я розбудови європейської України.

Академія зустрічає своє 30-річчя на 515 день повномасштабної війни проти України. Важкі для країни та нас усіх часи не дають нам морального права святкувати. Ми це обов’язково зробимо, але після нашої Перемоги над ворогом.

Тому весь акцент щодо заходів до 30-ти річчя Академії зроблений виключно на проведенні наукових заходів, активізації наукових досліджень та всебічному удосконаленню діяльності Академії. Президією Академії ухвалено План заходів з нагоди 30-ї річниці з дня заснування НАПрН України, який передбачає ряд наукових заходів президії та наукових установ Академії, підготовку наукових видань з найбільш важливих проблем розвитку держави і права в сучасних умовах.

Головне для нас сьогодні – це згуртованість та консолідація зусиль на благо розвитку Академії та усієї правової науки. І перемога. Перемога України над російським агресором.

Хочу побажати усім міцного здоров’я, миру, наснаги, родинного добробуту, благополуччя, успіхів та плідної праці на благо Українського народу.

Вистоїмо та переможемо! Слава Україні та її науковцям!

З глибокою повагою

Президент НАПрН України Володимир Журавель

Поділитися: