До Дня пам’яті жертв голодоморів та вшанування 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні

25.11.2023

Сьогодні, 25 листопада, Український народ вшановує пам’ять загиблих від Голодомору 1932-1933 років та масових штучних голодів 1921-1923 та 1946-1947 років.

Голодомор охопив період з квітня 1932 року по листопад 1933 року. В Україні від голоду щохвилини приблизно вмирало 17 людей, 1 400 – щогодини, понад 30 тисяч – щодня. Загальна ж чисельність людських втрат України від Голодомору досі не встановлена остаточно. Найбільше постраждали колишні Харківська і Київська області (теперішні Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська, Житомирська).

Через дев’ять десятиліть після Голодомору проти українців ворог знову застосовує методи геноциду. Рік і дев’ять місяців повномасштабної війни засвідчили: держава-агресор продовжує вчиняти вбивства, терор голодом і холодом, депортації, намагається не допустити зміцнення Української державності та має на меті знищити українську націю, ідентичність, культуру, мову, зламати волю українців до спротиву, кидає проти нас весь свій терористичний арсенал.

Щоб запобігти повторенню таких трагедій і злочинів минулого, ми маємо пам’ятати про ці жахливі сторінки нашої історії та гідно вшанувати пам’ять про загиблих, мільйони людських життів, внаслідок Голодомору і масових штучних голодів, та боротися проти тих, хто продовжує вчиняти злочини проти людства. І єдиний шлях убезпечити Український народ – це припинення війни, а єдиний шлях припинення війни – Перемога України.

Пам’ятаємо. Єднаймося. Переможемо!
Слава Україні! Героям Слава!

Поділитися: