День пам’яті та примирення

08.05.2023

Шановні українці!

Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни.

Цей день присвячений пам’яті понад 80 мільйонів людей, з яких 8 мільйонів українців, чиє життя було обірвано насильством світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, дітям та літнім людям – усім загиблим та усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах, і тим, хто загинув під час бомбардувань, був у полоні, концтаборах чи зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Саме цього дня 78 років тому у Берліні був ратифікований Акт про беззастережну капітуляцію німецьких військ, що означало остаточну перемогу Антигітлерівської коаліції над нацизмом. Друга світова війна закінчилась зусиллями дипломатії, але виграна вона була сміливими воїнами та простими громадянами.

Щороку 8 травня для нас – це нагадування про масштабну катастрофу, а не лише про переможців та переможених, про жахливі бомбардування, блокади, масові страти та Голокост. У ці дні ми вшановуємо тих, хто віддав своє життя заради майбутнього своїх дітей, заради нашого майбутнього мирного життя та свободи, аби ніколи знову!

Але, на жаль, гасло «Ніколи знову» не має жодного значення для країни-агресора, що вирішила повторити жахливі події Другої світової війни. Другий рік поспіль ми відзначаємо цей день у стані повномасштабної боротьби з російським агресором, який посягнув на нашу землю, свободу, гідність та європейські цінності.

Кожного дня наші мужні хлопці, дівчата та мирні громадяни боронять українську державу, наш суверенітет та територіальну цілісність, наближуючи з кожним днем Україну до перемоги ціною власного життя. Заради миру, якого ми так потребуємо. Заради процвітання незалежної, демократичної та європейської України. Заради майбутнього наших дітей.

Ми повинні завжди пам’ятати про подвиги героїв, як минулого так і сьогодення, битись проти ворога, здобуваючи нашу перемогу. Вічна пам’ять усім загиблим у Другій світовій війні!

Слава кожному й кожній, хто б’ється за Україну!

Пам’ятаємо! Перемагаємо! Слава Україні!

Володимир Журавель, в. о. президента НАПрН України

Поділитися: