День пам’яті та примирення

08.05.2024

Шановні українці!

Щороку 8 травня в Україні з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни відзначається День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Друга світова війна була одним із найкривавіших і найбільших збройних конфліктів в історії людства, участь в якій взяли понад 60 держав. Бойовими діями були охоплені Європа та Східна Азія, Африка й Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.

Українська земля була одним із основних полів битви у цій війні. Ціною перемоги стали надзвичайні втрати українців та інших народів, які проживали на нашій землі. Загинуло понад 8 мільйонів: близько 3 мільйонів воїнів та 5 мільйонів цивільних.

Цей день для нас – нагадування про масштабну катастрофу, а не лише про переможців і переможених, про жахливі бомбардування, блокади, масові страти та Голокост. У ці дні ми вшановуємо тих, хто віддав своє життя заради майбутнього своїх дітей, заради нашого майбутнього мирного життя та свободи, аби ніколи знову!

Саме події Другої світової війни стали застереженням для всього світу, що подібне не повинно повторитися. Проте на жаль, на власному досвіді ми тепер знаємо, що війна – це десятки тисяч скалічених людських доль, ненароджені життя та зруйновані міста. Третій рік поспіль ми відзначаємо цей день у стані повномасштабної боротьби з російським агресором, який посягнув на нашу землю, свободу, гідність та європейські цінності.

Кожного дня наші мужні хлопці, дівчата та мирні громадяни боронять Українську державу, наш суверенітет і територіальну цілісність, наближуючи з кожним днем Україну до перемоги ціною власного життя. Заради миру, якого ми так потребуємо. Заради процвітання незалежної, демократичної та європейської України. Заради майбутнього наступних поколінь.

Ми завжди повинні пам’ятати про подвиги Героїв та Героїнь, як минулого, так і сьогодення, боротися проти ворога, здобуваючи нашу Перемогу. Вічна пам’ять усім загиблим у Другій світовій війні! Слава кожному й кожній, хто б’ється за Україну!

Пам’ятаймо про минуле, діймо сьогодні, думаймо про майбутнє. Слава Україні!

Президент НАПрН України Володимир Журавель

Поділитися: