Розпочала роботу ХІІ Літня школа «Верховенство права і конституціоналізм»

29.07.2024

29 липня відбулось відкриття роботи ХІІ Літньої школи «Верховенство права і конституціоналізм», присвяченої актуальним питанням конституціоналізму в умовах війни та повоєнного періоду. Організаторами Літньої школи ви

ступають Програма підтримки ОБСЄ для України спільно з Конституційним Судом України та Національною академією правових наук України.

З вітальним словом до учасників Літній школі звернувся президент Національної академії правових наук України Володимир Журавель, який зазначив, що у сучасному світі війна залишається одним із найскладніших випробувань для будь якого суспільства. На превеликий жаль нам, українцям, довелось відчути на собі весь біль масштабної війни. У контексті воєнних дій стає особливо актуальним питання гарантування прав людини. В умовах дії воєнного стану уряди отримують широкі повноваження для забезпечення безпеки та стабільності, а громадяни зазнають додаткових обмежень своїх прав. Проте, саме в таких умовах конституційний лад та ефективний контроль стає запорукою неможливості зловживання органами державної влади дискреційними повноваженнями та порушення прав людини. Контроль за діяльністю урядів в умовах воєнного стану виступає інструментом забезпечення прозорості, відкритості та відповідальності влади перед громадянами. Тому, звернення уваги науковців та практиків на питання прав людини в умовах дії воєнного стану важливе для підтримки принципів демократії та верховенства права. І досить важливо, що саме питання конституціоналізму в умовах війни та повоєнного періоду стали предметом дискусій в рамках ХІІ Літньої школи «Верховенство права і конституціоналізм».

Володимир Журавель відзначив, що ХІІ Літня школа – це унікальна платформа для обміну досвідом, дискусій та формування нових ідей та висловив впевненість, що програма школи, розроблена провідними фахівцями у галузі конституційного права, буде цікавою та корисною, а знання, отримані на цій школі, допоможуть напрацювати пропозиції щодо подальшого забезпечення верховенства права та вирішення існуючих проблем, які зумовлені впливом війни на права людини в Україні.

До участі у Літній школі в якості викладачів були запрошені відомі експерти у галузі конституційного права, теорії та філософії права, європейського права. Серед них – судді Конституційного Суду України, експерти міжнародних організацій, судді іноземних конституційних судів, провідні вітчизняні та іноземні науковці, юристи-практики.

Цьогорічними питаннями для обговорення та розкриття теми «Конституціоналізм та війна: від ius bello до post bellum» визначено:
– Чи можна проводити вибори під обстрілами? Якщо ні, то як забезпечити демократичну легітимність в умовах війни?
– Під час дії воєнного стану людські права можуть бути обмежені, але якою мірою це є допустимим і як оцінювати правомірність таких обмежень?
– Які небезпеки несе війна для конституційного ладу і які перестороги має український конституційний лад для нейтралізації таких небезпек?
– Яким має бути перехід від конституціоналізму часів війни до повоєнного конституційного ладу?
– Які виклики ставитиме європейська інтеграція для конституційного ладу України?

Поділитися: